Dragon-aardappelsalade (voor 8 personen)
IngrdiŽnten:
1Ĺ kg krieltjes, 3 eetlepels dragonazijn, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel poedersuiker, zout, peper, 3 eetlepels zonnebloemolie, 6 eetlepels olijfolie, 1 gesnipperde rode ui, 2 eetlepels fijngeknipte bieslook, 3 eetlepels fijngehakte dragon.
Bereidingswijze:
Kook de krieltjes in water met zout in ongeveer 15 minuten beetgaar. Roer intussen een sausje van de azijn, de mosterd, de poedersuiker, zout, peper en de olie en roer de ui en de kruiden erdoor. Schep dit sausje door de warme krieltjes en laat de smaken ongeveer 3 uur intrekken.

Aardappelspiesjes (voor 8 personen)
IngrediŽnten:
750 gr kleine krieltjes, zout, 1 dl olijfolie, 1 takje tijm, 3 teentjes knoflook, grof zeezout.
Bereidingswijze:
Kook de krieltjes in water met zout in ongeveer 12 minuten beetgaar en laat ze afkoelen. Verwarm de olijfolie ongeveer 15 minuten zachtjes met de tijm en de knoflook. Laat dit afkoelen en bewaar het op kamertemperatuur. Steek de krieltjes op dubbele spiesjes en rooster ze in ongeveer 10 minuten goudbruin; keer ze halverwege. Bestrijk ze tijdens het roosteren regelmatig met de geurige olie en bestrooi ze voor het serveren met zeezout.
Gepofte aardappelen
Extra lekker smaken aardappelen die op de barbecue zijn gepoft. En ze zijn zo makkelijk om te maken. Leg een goed schoongeboende aardappel ongeveer 45 minuten in de hete houtskool tot deze gemakkelijk kan worden ingeprikt. Blaas de as van de aardappel en serveer met zout en boter of kruidenboter.
Variatie-idee: prik een schoongeboende aardappel enkele keren met de punt van een mes in. Bestrooi de aardappel met zout en karwijzaad en rol deze in met olie ingevet aluminiumfolie. Leg het pakketje Ů 45 minuten tussen het gloeiende houtskool. Serveer met zout en boter, zure room of kruidenboter.
Nog sneller: uit de magnetron
Voor een snellere bereiding is de magnetron heel makkelijk. Prik de schoongeboende aardappel met een vork in. Leg de aardappel op een schone theedoek ingeveer 6 minuten op 700 Watt in de magnetron. Laat deze daarna nog 10 minuten tussen het houtskool garen.

Gepofte aardappelen met bacon en zure room
IngrediŽnten:
3 eetlepels zure room, 2 eetlepels fijngesnipperde bieslook, 4 stevige, grote aardappelen, 3 eetlepels olie, zout, peper
3 plakjes bacon, uitgebakken en fijngesnipperd.
Bereidingswijze:
Meng de zure room met de bieslook. Borstel de aardappelen onder stromend water goed schoon en droog ze af met
keukenpapier. Prik elke aardappel 3 keer met een vork in. Besmeer ze met een kwastje met wat olie en strooi er zout en peper over. Leg elke aardappel op een apart, dubbelgevouwen stukje aluminiumfolie en wikkel de pakketjes goed dicht. Leg ze dan ongeveer 1 uur in de hete as van de houtskool, waarbij u ze nu en dan omdraait. Neem de pakketjes, als de aardappelen door en door gaar zijn (de vork moet er moeiteloos in kunnen prikken), uit de as en maak ze open. Maak met een mes een kruisgewijze inkeping in de aardappelen, druk deze met de vingers ietsje open en vul ze met het bieslook-zure- roommengsel. Bestrooi met de gesnipperde bacon en serveer meteen.
Dubbelklik om deze tekst te bewerken