Friese boerenkoffie
IngrediŽnten:
25 gram boter, 3 eierdooiers, Ĺ theelepel kaneel, 1 mespunt nootmuskaat, 1 mespunt zout, 1 eetlepel bloem, 1 liter bier, 250 gram suiker, 1Ĺ deciliter sterke koffie, 1Ĺ deciliter berenburg.
Bereidingswijze:
Smelt de boter in een pan, haal van het vuur, laat afkoelen en roer er de eierdooiers, de kaneel, de nootmuskaat, het zout en de bloem door. Giet er al roerend 2Ĺ deciliter koud bier bij en voeg de suiker en de koffie toe. Breng de rest van het bier in een aparte pan aan de kook en schuim het af. Haal de pan van het vuur en laat het bier iets afkoelen. Schenk het daarna - scheutje voor scheutje - goed roerend bij de andere ingrediŽnten. Verwarm de massa en roer er ten slotte van het vuur af de berenburg door. Dien de boerenkoffie op in voorverwarmde mokken en geef er oranjekoek bij.